Om oss

Hallonbos kennel startades av mig Linda, och min man Hans. Ett förverkligande av en dröm jag haft sedan barnsben. Efter 17 års hundägande, kurser, hundträning, styrelseuppdrag samt assisterande “valpmorska” hos goda vänner med kennel sedan många år, sökte vi eget kennelnamn 2007. Skynda långsamt har nog blivit vår paroll.

Våra döttrar Mikaela och Pernilla, uppväxta med hundarna, är nu med sina respektive sambos Mattias och Patrik en stor del av kenneln. Vi har delat upp hundarna mellan oss så att alla hundar lever som familjehundar. Vi har också ytterligare några hundar där vi behållit avelsrätten, och med dessa familjer och hundar har vi en nära kontakt, så att de känner oss och familjens hundar. Valparna har hittills fötts hos Hans och mig och tanken just nu är att det fortsatt kommer att vara så.

Vi har bott många år i Lindome strax söder om Göteborg. Vi har nu dock förverkligat en dröm och byggt ett nytt hus i ett lite lantligare läge i Ubbhult, Kungsbacka kommun. Där huserar Hans och jag sedan november 2022, och trivs med skogen som närmaste granne men ändå bara 15 minuter till Kungsbacka centrum.

Vårt kennelnamn Hallonbos har vi fått genom att blanda namnen från området i Lindome samt vägen vi bodde på, Hallonvägen i området Hallebo. Vårt kennelnamn kommer vi inte att ändra trots att vi nu inte bor kvar.

Historia

Vår hundhistoria börjar för snart 35 år sedan då jag och Hans ganska nyss hade träffats.

Hans hade en önskan om en leonberger och ett par år senare skaffade vi vår första gemensamma hund, leonbergern Mathoakas Just Incredible (Nisse) från Lotta och Rolf Petre på Mathoakas kennel i Träslövsläge. Vi åkte land och rike runt och ställde ut Nisse. Vi arrangerade leonbergerpromenader och andra aktiviteter inom rasklubben.

Åren gick, och vi fick våra döttrar, först Mikaela 1993 och sedan Pernilla 1996. Medan de var små räckte det med Nisse, för det är ju det där med “skynda långsamt” hos oss. Efter hans bortgång var vi utan egen hund i ett par år. Grannens Golden retriver hade ett extrahem hos oss och fick stå för hundkontakten då.

Men 2004 tyckte vi det var dags för en ny hund och vi skaffade ytterligare en leonberger, Mathoaka’s Skymning “Nita” och 2008 åkte vi till Finland och hämtade Namupalan Vanilla N’Cream “Humla”.

Welsh springer spaniel

Däremellan hade jag börjat fundera på en annan ras. En ras jag sett många år tidigare men inte visste så mycket om, men tyckte var fantastiskt vacker och glad, Welsh Springer Spanieln. Jag läste vad jag kom över och tog så småningom kontakt med Pia Myrseth på Dagsländans kennel. Därifrån kommer vår första stamtik Dagsländans Alma av oss kallad “Hallon”. Hallon, en fantastik tik, som var med oss i nästan 14 år Hon blev början på en helt ny hundresa för oss.

Welsh Springer Spaniel ja, den behöver för att beskrivas ett kapitel – eller kanske en hel bok – helt för sig själv. En fantastiskt allsidig, aktiv, gladlynt, intensiv ras med en underbar livsglädje och aptit på livet.

En Welsh älskar att vara där det händer saker. Den är nyfiken, alltid pigg på att jobba, och den älskar sin familj. Våra valpar föds upp inomhus och de är med oss i vardagen, vårt mål är att förbereda dem på bästa sätt för sina kommande hem.

Alla i kenneln har ett stort intresse och engagemang i våra hundar och deras aktiviteter såväl avel, utställning, agility, vilt- och personspår, hundpromenader, och även lite nosework. Mikaela är auktoriserad ringsekreterare och jag själv har genomgått SKKs uppfödarutbildning och “Hunduppfödarutbildning av David Selin”. Vi söker alltid aktivt efter föreläsningar, seminarier och kurser för att bredda vår kunskap. Jag själv har suttit 2 år i Svenska Leonbergerklubbens styrelse och även i SLBKs avelsråd och som klubbens valphänvisare. Jag har även ingått i Welshklubbens avelskommitté där vi tillsammans med övriga klubbmedlemmar arbetat med gemensamma riktlinjer för hur welshen fortsatt ska få vara en frisk ras (RAS).

Vi hoppas att även i framtiden ha glädjen av att i hemmet få föda upp valpkullar med friska, rastypiska, harmoniska welshar som bidrar till att sprida livskvalitet och glädje hos sina familjer under många år.